Punca Dan Cara Atasi Masalah Anemia Semasa Mengandung

Assalamualaikum...hai

Anemia merupakan antara masalah utama bagi kebanyakkan wanita semasa mengandung. Kebiasaannya mereka yang mengalami anemia adalah golongan yang kekurangan zat besi atau iron.

Iron juga memainkan peranan penting dalam fungsi normal imuniti. Kekurangan iron menunjukkan badan kita akan mudah mendapat jangkitan. Terdapat banyak kesan bahaya bagi wanita mengandung apabila seseorang itu kekurangan iron.




Anemia ialah berkurangnya bilangan sel darah merah atau kandungan hemoglobin yang membawa oksigen dalam darah. Paras hemoglobin bagi wanita mengandung adalah 11 g/dl ke atas, sekiranya kurang dari itu akan dikatakan menghidapi anemia.

Kajian di negara-negara membangun, menunjukkan anemia akibat kekurangan zat besi oleh ibu mengandung akan meningkatkan kelahiran pra matang.
Sementara itu, kajian yang di jalankan di China, Hemoglobin (HB) yang rendah sebelum mengandung meningkatkan risiko bayi kurang berat badan semasa dilahirkan.



Punca Anemia Semasa Mengandung


Kekurangan Zat Besi

Badan yang tidak mempunyai zat besi yang cukup untuk menghasilkan jumlah hemoglobin yang membawa oksigen dari paru-paru ke seluruh badan menuyebabkan berlakunya anemia yang menjadi punca utama semasa mengandung.

Kekurang Folat

Juga dikenali sebagai asid folik diperlukan untuk menghasilkan sel-sel baru termasuk sel darah merah. kekurangan asid folik boleh mengakibatkan kecacatan kelahiran seperti spina bifida.

KekuranganVitamin B12

Vitamin B12 diperlukan untuk membentuk sel darah merah, kekurangan akan menyebabkan badan tidak boleh menghasilkan sel darah merah yang cukup.

Talasemia

Penyakit darah keturunan. Pesakit Talesemia tidak boleh mengambil iron berlebihan kerana iron yang berlebihan akan memudaratkan organ seperti hati.


Ada sesetengah ibu yang mengandung mahupun yang menyusukan anak mudah rasa pitam atau pening kepala kan? Hakikatnya ibu-ibu ini kekurangan zat besi atau iron dalam pengambilan diet harian mereka.

Terdapat kaitan yang sangat penting antara kandungan ferritin ibu dan bayi. Yang mana status zat besi bayi selepas lahir sangat bergantung kepada status zat besi ibunya semasa mengandung.

Zat besi diperlukan oleh bayi untuk pembentukan otak yang normal. Ia mengandungi sejenis enzim yang terlibat dalam proses metabolik otak.


Gejala Anemia


Gejala anemia adalah seperti :
  • Cepat penat walaupun buat kerja ringan saja.
  • Emosi tidak stabil.
  • Tekanan perasaan.
  • Stress
  • Jantung berdebar (palpitation)
  • Sesak nafas
  • Pitam.
  • Pelupa


Risiko Kekurangan Zat Besi


Untuk ibu mengandung pula, kurang zat besi dengan atau tanpa anemia, boleh menyebabkan :

  • kelahiran pra-matang.
  • bayi kurang berat lahir.
  • komplikasi kelahiran
  • kematian bayi dalam kandungan
  • kemurungan selepas kelahiran
  • tumbesaran bayi terbantut
  • merencatkan perkembangan akal dan psikomotor bayi

Selepas melahirkan pula, risiko anemia juga tinggi dan turut meningkatkan risiko kematian ibu.

Jadi jangan main-main dan ambil ringan dengan masalah kekurangan zat besi. Ini adalah kerana zat besi memainkan peranan penting dalam pengangkutan oksigen daripada paru-paru ke tisu-tisu yang memerlukan.


Oleh itu disarankan segera bertindak untuk berjumpa doktor anda. Bagi ibu mengandung demi keselamatan dan kesihatan ibu dan anak, adalah sangat penting mengikut jadual kedatangan yang disediakan oleh klinik ibu mengandung.


Nutrisi Tambahan Untuk Penghidap Anemia


Jika anda disahkan menghidap anemia, biasanya bagi ibu mengandung akan dibekalkan vitamin iron. Selain daripada itu anda juga boleh mengambil multivitamin dari shaklee yang berusia 102 tahun iaitu VitaLea.

Antara Keistimewaan Vitalea Shaklee adalah :


1. Merupakan produk pertama daripada Dr. Forest C Shaklee yang merupakan makanan tambahan yang seimbang dan paling komprehensif di dalam sains Shaklee yang mampu dimiliki.

2. Vita-Lea diformulasikan khusus dengan 28 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh orang dewasa. Merupakan "killer product" dari Shaklee kerana ianya adalah multivitamin beserta iron sangat penting utk pembentukan darah dan sel.

3, Ibu-ibu yang mengandung dan menyusukan anak sangat digalakkan mengamalkan pengambilan vitalea kerana kepentingan zat dan vitamin serta keperluan iron oleh si ibu dan ianya juga penting untuk tumbesaran anak.

4. Zat besi di dalam vitalea lengkap bersama-sama vitamin lain, bukan setakat zat besi sahaja.


Amatlah disarankan untuk mengambil Set Hamil Shaklee bagi membantu menambah kekurangan nutrisi semasa mengandung kerana nutrisi yang diambil bukan hanya untuk ibu tetapi juga untuk bayi.

Set Hamil Shaklee dan kelebihannya untuk kesihatan ibu dan bayi.




Antara Mereka Yang Memberikan Kesan Positif


Testimonial 1


" Sangat puas hati dengan Set Hamil Shaklee dan saya sangat menyarankan ibu-ibu yang mengalami masalah Anemia semasa hamil ambil set ini."


Testimonial 2



"By the way, saya memang consume Shaklee since 2011, memang consumer tegar, 5 bulan lepas, saya disahkan pregnant, ini pun hasil consume set subur shaklee (GLA, B complex, Vit C, Vit E, Alfalfa, ESP). Since pregnant, saya stop Shaklee because takut ada side effect kat baby. So just makan ubat yang KKM bagi.
Masa kandungan saya 4 bulan, HB saya drop dari 14.00 turun 9.93 dan nurse sahkan saya menghidap MILD ANEMIA. Patut badan saya letih yang amat. Bagun pagi badan rasa tak sedap. So, saya tekad untuk consume semula Shaklee dan ambil set kehamilan. Dari testimoni yang saya baca, Vitalea bagus untuk naikkan HB. So saya consume Vitalea, B complex, Ostematrix, Vitamin C, OmegaGuard, ESP.
Alhamdulillah 2 minggu kemudian saya check HB saya hari ini dan HB saya naik 11.3 ! Yeahhh !
Bukan itu saja, badan dah tak letih, bangun pagi rasa fresh, selalu susah nak bangun. Rambut pula dah kurang gugur."
-Yaya-


Berikan keutamaan dengan membekalkan nutrisi yang baik untuk kesihatan anda dan bayi anda.


Dapatkan Set Hamil Shaklee anda disini. Hanya dengan satu klik sahaja..!! 

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=9cbea5b353f2dec1fed2002724850f17
http://www.shaklee.com.my/?joinnow=1234730





Sebarang pertanyaan boleh hubungi saya kerana saya benar-benar ingin membantu anda.



http://www.wasap.my/60123923099
https://www.facebook.com/iedanoor
https://www.facebook.com/notavitamin





Happy Sharing Happy Reading




No comments:

Post a Comment